Students & smartphones

Hello everyone! Today I would like to post in English, but as you can see, I only write in English once in a while, so I hope you can bear with my poor use of the language.

I cannot argue more on the importance of smartphones nowadays. People of all ages (even the toddlers) rely on smartphones for the different purposes: some use them solely for communication, others depend on them to fulfill their job task, while others seek infinity sources of entertainment.

smartphones students

However, the use of smartphones among students especially during school period is still being debated. In Malaysia, students are not allowed to bring smartphones or even any type of mobile phones for some disciplinary reason. There were cases where the expensive smartphones being stolen by other students, and the victims ended up telling their parents while they blamed the school for not taking care of their children’s belongings. The students were also having the tendency to view and share inappropriate contents using their smartphone. They also did not pay attention when the teachers are teaching because they lost their focus to the more interesting contents in the smartphones.

I am going to write more, but let me open this argument to fellow friends out there. What say you?

Akibat barang murah

Hari ni Kak OT buat 2 kerja: cikgu dan computer technician. Urus pula netbook level 1 ni, memang menguji kesabaran di bulan Syawal. Kisahnya, sebelum hari raya hari tu lebih 100 orang pelajar ambil ujian berkonputer kekdahnya.. Lepas tu hasil jawapan budak-budak tu kena sedut balik masuk dalam pendrive untuk disemak oleh guru. Malangnya, pembantu technician a.k.a. budak form 1 terpandai-pandai cut paste semua fail. Dah jadi satu keje pulak nak recover semua fail tu. Dahlah netbook ni mempunyai kadar kelembapan yang tinggi.

Nak marah pun, benda dah jadi. Walaupun Kak OT ni kaki bebel, lately ni Kak OT agak penyabar juga. Mungkin hormon badan lepas bersalin dulu dah nak stabil balik. Lagipun Kak OT amalkan vitamin kegemaran Kak OT: Shaklee la..

Kat dalam tu ada bekalan harian lecithin, vitalea, vita c, vita e, b comp dan ostematrix. Ostematrix tinggal 3 biji je huhu… Bila la nak ada stok.. 

Nak sambung keje.. Nak sambung keje.. Tengah bosan ni tunggu fail download yang take forever.. Sabar…

Kak OT yang penyabar dan comel

Saya ada eczema ke?

Siapa selalu ada masalah kulit bersisik, kering, merah, mengelupas dan kadang-kadang keluar cecair melekit yang berbau? Kita geng huhu… Kak OT selalu kena kat belakang telinga macam ni.

Gambar pinjam Google.

Sebijik macam ni yang terjadi kat Kak OT sekarang. Masa kecik dulu tanya kat mak, kenapa belakang telinga pedih dan macam nak terkoyak. Mak Kak OT selamba je jawab “Kenak bisak Bubut” (maksudnya kena koyak oleh burung Butbut. Kak OT sebagai kanak-kanak yang naif pun mati-mati la percaya. Padahal burung yang dimaksudkan tu tak pernahnya sentuh orang apa lagi nak koyakkan telinga orang. 

Ok berbalik kepada cerita eczema. Ada banyak benda yang boleh trigger eczema ni. Keturunan, asma, alergi, bahan kimia dan stres boleh memburukkan kondisi eczema. Macam Kak OT ni sekejap muncul sekejap hilang. Tapi memang sini je la area dia, tempat lain tak ada.

Tangan Kak OT ni gatal je nak kopek kulit kering kat belakang telinga ni. Then baru teringat ada losyen Herbal Blend yang Kak OT simpan untuk ruam baby. Terus Kak OT sapu kat belakang telinga dan leher yang dah infected tu. Pedih sikit la kat bahagian yang dah luka kena kopek walaupun sebenarnya Herbal Blend ni sejuk je losyen dia. Pastu Kak OT masuk tidur.

Sedar-sedar pagi tadi raba belakang telinga dan tengkuk, eh, dah kurang dah kulit yang terkupas tu. Belakang telinga pun dah tak pedih dan tak berair. Tak sangka cepat juga kesannya. Sebelum ni puas la sapu macam-macam minyak dan krim, satu pun tak jalan.

Ni ha losyen dia. Memang multi purpose la. Berbaloi dengan harga. Satu family Kak OT boleh guna tau.

Nak cuba losyen ni? WhatsApp Kak OT 016-8100311.

Luv,

Kak OT

In-room breakfast

Haha.. Feeling di hotel Kak OT ni, makan dalam bilik sambil buat kerja. Hari ni Kak OT bekpes Nasi Kuning Ayam, salah satu menu sarapan yang popular di Tawau. Walaupun hari ni hari minggu, Kak OT tak masak di rumah pun. Tak larat lah… Lagipun Abang HR rajin pulak nak pergi menapau bekpes pagi ni. Kak OT alhamdulillah saja lah kalau ada orang nak belanja sarapan. 

Ha.. Yang kuning tu nasi kuning la. Basically, ianya nasi lemak yang diwarnakan dengan serbuk kunyit. Lauk sama ada ayam atau ikan masak merah, diserikan dengan serunding kelapa. Harga sebungkus nasi kuning sekitar RM3-RM5, bergantung kepada jenis lauk. Kalau ikan yang mahal digunakan, harganya lebih tinggi. Biasanya orang guna ikan tulai, ikan tongkol atau ikan putih.

Yang dalam plastik tu apa? Jeng jeng! Itu tauhu yang dah kehilangan mee nya. Ada satu lagi menu sarapan popular di Tawau iaitu Mee Tauhu. Mee dah hilang kena ngap oleh Abang HR. Sedap ngat!! Bisa-bisa tambah mee kalau pekena dengan kuah tauhu.

Siapa-siapa yang bakal berkunjung ke Tawau, bolehlah cari dua menu ni kat restoran Melayu. Mesti ada punya kalau diminta, yang penting jangan limpas jam 11 pagi la. Lunch takde nye menu ni.

OKlah, Kak OT nak sambung kerja dan makan. Eh, lepas sarapan jangan lupa telah supplement ya. Kak OT wajib ambil Vita-lea, B Complex, SR Vita-C Plus dan Vita-E. Untuk kesihatan dan keremajaan gitu haha.. 

Uols lepas sarapan ada makan supplement tak? Share-share la cite korang ok! Muachh!

Kak OT

Cinta pertama… dengan Shaklee

Musim cuti sekolah panjang ni ramai pasangan yang buat majlis raikan cinta. Kak OT pun sebagai pengantin lama turut merasakan bahang aura bunga-bunga cinta antara pasangan halal. Jangan terlebih excited sudah.. Baby baru nak masuk 3 bulan, kesian dia nanti kalau nak dapat adik lagi huhu..

Ni budak 6 orang sibuk bergambar di photobooth pengantin. Kawan ni dah dapat menantu da..

Tapi tu bukan main topik Kak OT hari ni. Kak OT nak baling belakang sejarah Kak OT jatuh cinta dengan Shaklee. Semestinya, Kak OT jatuh cinta dengan ESP yang sering jadi buruan ramai tu.. Yang habis stok lama sangat tu hari… Yang nak membelinya pun sampai kena ada limit pembelian tuuu…

ENERGIZING-SOY-PROTEIN-ESP-SHAKLEE

Ni ha orangnya! Kak OT tak boleh hidup tanpanya.. cewah! Sejak Kak OT kenal ESP ni, hari-hari Kak OT tak berseri kalau tak minum seshaker dua ESP. Muka pun jadi tak berseri! Kak OT ni hidup on-the-go. Mana nak kerja lagi, urus anak yang 6 orang ni lagi, urus rumah, bisnes.. cewah, macam la busy sangat haha.. Wey, bisnes Shaklee ribu-riban juta-jutaan tau, tapi orang lain la. Kak OT belum lagi, in sya Allah sedng menuju ke arah itu.

OK, Y Kak OT heart ni ESP sangat-sangat? Asalnya Kak OT order ESP ni untuk bantu kesihatan Kak OT masa mengandungkan baby H6. Kak OT ni seperti biasa, kalau mengandung mesti ada masalah HB rendah, so selalu lesu dan nak pitam. Alang-alang Kak OT order full set Set Kehamilan Shaklee sekali join member. Berbaloi-baloi!

ESP bantu Kak OT untuk dapatkan tenaga semasa mengandung, dah benefitnyer… rambut Kak OT yang panjang mengurai ni dah tak gugur lagi! Kulit yang dulu banyak bintik-bintik merah dah semakin sihat dan cerah. Yang kehitam-hitaman di sana-sinun akibat pembawakan budak pun dan mula pudar.

Sekarang, ESP dah jadi bekpes wajib Kak OT hokey. And sebagai seorang guru sains, Kak OT paling happy to know that ESP is made from non-GMO soy. Yeay!!! Dah tak ragu-ragu lagi consume soya dengan ESP.

Sibuk je Kak OT promote ESP ni. Ye lah, Kak OT guna, Kak OT dah rasa manfaatnya. Jangan korang ingat Kak OT nak duit kaching kaching je masuk dalam bank Kak OT, tapi jual produk ntah apa-apa yang Kak OT sendiri takut nak ambil. Kak OT is not like that ya!

Siapa lagi yang ada good experience consuming ESP, sudi-sudilah sharing di komen ya! Love uolss! Muachhh!

Kak OT